Samosir & Parapat, Indonesia Utara

Selamat Pagi, Siang, Sore, Malam!

HORAS!!! (apa khabar dalam bahasa Batak)

Did you guys know about the Ice Age? Did you guys know which super volcano erupted and caused the Ice Age? Well, it was Danau Toba, the super volcano. It caused the world to become dark and no light at all. 

Danau Toba or Lake Toba is the biggest lake in Indonesia and the biggest volcanic lake in the world. The lake is actually the caldera of the volcano. 

What happened back in 77,000 years ago was, the super volcano erupted and covered South East Asia, India and nearby region with it ashes. This eruption killed most human and caused the volcanic winter. Scary.


****************************

I went to Medan to meet my friend. The last time we met was 2 years ago, when she was working in Malaysia. I took a plane from Penang that only took 40 minutes to Kualanamu Airport. (10 minit je kat udara. Lol) When i arrived, she took me to Parapat, Danau Toba. 


Medan down there


Arrived in Kualanamu airport




Going to Parapat

PARAPAT, DANAU TOBA


Tadaa!!! Danau Toba!

Ehem... Back to bahasa melayu. Aku tidak menggunakan sebarang supir mahupun travel guide sepanjang berada di Medan. Sebab tujuan asal nak jumpa kawan.  Untuk ke Parapat, aku menaiki kereta kawan, Toyota Yaris. (sempit ya amat sebab duduk 3 orang kat belakang). Guys Uber and Grab ada, tapi pandai-pandai la naik jauh-jauh dari teksi sebab sana teksi and angkot anti Grab dan Uber. Takut kena pukul je. Kesian.

Sepanjang berada di Parapat, aku hanya makan makanan yang dimasak kawan aku. Kira dia masak siap-siap kat rumah dan bawa bekal. Aku masih fobia dengan keracunan makanan masa pergi Jakarta 2013 dulu. I heart you kawan. Thanks kerana memahami. 

Jalan ke Parapat dari Kualanamu ok cuma sempit. Kalau lori perlahan di depan, memang susah la nak potong sebab jalan memang cukup-cukup untuk kenderaan je. Takde bahu jalan mahupun emergency lane. Disebabkan hujan lebat sepanjang perjalanan ke Danau Toba, maka kawan aku drive kereta slow. Bila dah nak sampai Parapat, jalan banyak berlubang dan bengkang-bengkok. Lagi kena drive slow. Sape yang tak tahan boleh muntah. Ajaibnye aku bertahan. Excited kot. 

Sampai Parapat jam 8 malam. Bayangkan dari 12 tengah hari, pukul 8 malam baru sampai. Kalau ikut google map dalam 5 jam je perjalanan. Tapi ada part kitorang sesat. Maklumlah kawan aku ni last sekali pergi Parapat masa kecik dulu. Bak kata orang local, takde ape pon kat Parapat. Lol. Pelancong je beria. 


Chill je takde pagar. Jalan sempit. Masa ni tengah jem. memang kena banyak sabar. 


Perempuan ni tengah kumpul derma untuk membina masjid. Kat Indonesia, kalau nak minta derma, dorang akan duduk tengah jalan dan pegang jaring hulur pada pemandu. Kalau ikhlas, bagi la. Kalau tak ikhlas, tengok je. 

Hotel Mess Pora-Pora Tengku Rizal Nurdin

Kebanyakkan hotel di Parapat penuh. Memang cuak dah aku. Mujur ada 1 hotel menghadap tasik ada kosong. Hotel lain ada gak, tapi dorang karaoke bising sampai ke bilik. Macam duduk dalam bilik karaoke. 

Hotel Mess ni nampak gah di luar, tapi biasa je. Konon setaraf 3 bintang, tapi hambar. Apa yang tak best, hotel takde lift dan tangga dia sangat tinggi. Kalau kaki panjang, takde hal la nak naik. Kalau orang rendah? Kesian. Hotel tak bagi towel atau sebarang toiletries. Aku mintak towel, dia cakap habis. Aku mintak sabun, dia cakap, maaf bu, lupa beri. What the....

Time aku datang tu, ada perlawanan bola sepak Malaysia vs Indonesia. Indonesia kalah 1-0. Sibuk masing-masing tengok TV. Hotel guest tak layan pon. 

Bilik sangat besar dan katil sangat luas. Tu je la kebaikan. Yang lain out. 1 malam price approximately RM150 = 500,000rp. Damn mahal!

Halaman hotel (lepas solat subuh, chill kat beranda)


Tasik Danau Toba depan bilik je



Danau Toba

Pagi-pagi keesokkan harinya, kawan aku bawa pergi tengok Danau Toba. Jujur aku cakap, Tasik ni cantik sangat. Kagum aku dengan ciptaan Allah.  Aku jalan kaki sekitar Parapat. Di sekeliling Danau Toba mempunyai banyak gerai-gerai souvenir dan gerai makan. Gerai makan tu kena hati-hati sikit untuk orang Islam sebab tak banyak kedai makanan islam di sekitar Parapat. Kena masuk dan tanya dulu untuk kepastian. Aku rasa banyak kedai masakan minang yang halal. Aku tak makan di restoran. Majoriti penduduk di Parapat adalah orang Batak. Sepanjang perjalanan boleh nampak banyak gerai jual babi golek. Kawan aku siap bagi kod untuk makanan seperti babi kod B2 kalau anjing B1. If you are non muslim, you can try various type of Batak's food. By the way, apam balik kat parapat sedap.

Point untuk ambik gambar banyak. Just berhenti je kat tepi jalan. 


Sepanjang jalan ada gerai jualan. Bawa banyak duit, boleh shopping.
Disebabkan aku pergi dengan orang local, maka shopping aku disekat. Lol.
Sebab dorang nak balik rumah cepat. Esok keje. 


Subhanallah... Cantik sangat.



Pulau Samosir


B O A T / K A P A L   F E R R Y


To Samosir Island, you can either ride the speed boat or the local people boat. The speed boat, you need the rent the whole boat or share it with other tourists and it is quite expensive. My cousin went there May 2017 and she arrived late at night. She had to rent the whole boat to Samosir Island with the price RM100 each person. 


I rode the local boat ( trying to fit in with the local people ). There are 3 jetty to Samosir Island. Visit this site for more information ----> barukaro.com (the website is in Bahasa Indonesia)



  1. Ajibata jetty - Tomok jetty                                                               Where you can bring your car in the boat and the ticket is 115,000rp. No booking. There is also boat for passengers only without vehicles. 15,000rp. They bring you to Batu Gantung before going to Tomok Jetty. 
  2. Muara jetty - Nainggolan / Sipinggan                                                  This boat can carry small amount of cars and people. The ticket price depends on the type of cars and how many child and adult.
  3. Tigaras Jetty - Simanindo                                                                    This boat can carry small amount of motorcycles and passengers. The ticket price depends on the type of motorcycles and passengers.

Aku naik boat di jeti Ajibata ke jeti Tomok. Bot adalah 2 tingkat. Tapi serius aku kagum dengan orang Indonesia, panas terik bahang pukul 12 tengah hari dorang boleh duduk kat tingkat atas bot yang takde bumbung. Fuuhhhh... Dalam boat ada disediakan tandas (gelap ya amat redha je la masa guna tandas tu. Tak dapat tau bersih atau kotor. Pintu tandas pon tak boleh tutup rapat. Nak guna lampu phone, tapi takde tempat nak letak). Ada juga orang menjual makanan ringan dan mee segera untuk perjalanan selama 45 minit. 



jeti tunggu bot


Kalau rasa nak main water sport or mandi manda, banyak je kat Danau Toba ni.


Tempat tunggu bot. boleh lepak-lepak, makan-makandan tidur

bot udah sampei
Air memang sangat jernih








Budak-budak Batak buat persembahan dalam bot.
Lepas tu boleh la bagi duit ikhlas kat budak-budak ni.
Tak bagi duit pon takpe. Takde hal. Dia tak marah pon.


B A T U  G A N T U N G


Ist destination, bot berhenti kat Batu Gantung. Batu gantung ni merupakan batu seakan-akan perempuan yang tergantung di tebing batu. Ada cerita disebalik batu gantung ini. 


Kononnya seorang perempuan yang ingin membunuh diri di tebing tetapi terjatuh di dalam lubang dan dihimpit dengan batu. Perempuan itu meminta tolong sambil jerit "Parapat! Parapat! Batu!" tetapi tidak dapat diselamatkan dan terus lenyap dihimpit batu. Sebab tu la ada batu seakan-akan wanita terkeluar di situ dan orang tempatan namakan tempat itu Parapat. Btw, perempuan tu nak bunuh diri sebab bapak dia nak jodohkan dia dengan sepupu sendiri sedangkan perempuan tu dah ada pakwe. (aku tak ambik pon gambar Batu Gantung ni sebab masa dia terangkan aku lambat faham)

Kat situ ada budak-budak budak Batak berenang sambil kutip duit yang dibaling oleh orang/pelancong atas bot. Diving skill dia memang power. Kalau nak baling duit untuk sedekah, baling lah dekat dengan budak tu. Kesian dia berenang terkejar-kejar nak kutip duit jika jauh. 


Budak Batak ready nak kutip duit


Kuat betul budak-budak Batak ni berenang


S A M O S I R

Pulau Samosir merupakan Kepulauan orang Batak. Rumah Sidabutar merupakan tempat tarian Batak dipersembahkan. Sepanjang ke rumah tersebut terdapat laluan yang menjual souvenir Batak. Disebabkan member aku orang Indonesia, maka harga yang ditawarkan kepada member aku ni super duper murah. Tapi kalau aku yang beli tanpa menggunakan bahasa Indonesia, maka masak lah kau. Harga double price. Di sini skill berbahasa Indonesia agak penting termasuk pengetahuan tentang tempat-tempat di Indonesia. Kata nak jadi local. Lol


Terdapat juga museum (Aku tak pergi) dan kubur orang Batak. 



Dah sampai. Untuk naik ke daratan, kena lintas bot-bot yang ada dan meniti atas kayu kecik. Scary betul.

Bot-bot dari Parapat



Rumah Batak


Tempat persembahan tarian Batak


Shopping


Kain songket Batak







Batu Persidangan orang Batak.
Belakang sana kubur orang Batak.


View dari Pulau Samosir

Hotel di Pulau Samosir

Aku duduk setengah jam je dekat Samosir sebab kakak member aku keje esok hari. Nak kena rushing balik Batu Bara. Guys, ada banyak tempat-tempat yang menarik dekat Samosir. Boleh naik jip untuk ke puncak gunung untuk tengok view keseluruhan danau toba yang macam New Zealand. Ada juga hotel-hotel di Pulau Samosir. Aku memang nak repeat balik Danau Toba. InsyaAllah. 

Kbye!

INDONESIA FEAT FOOD POISONING


Any tips how to avoid food poisoning when visiting Indonesia?

I even went to expensive restaurants and end up with food poisoning.

Many times! 

The weird thing was, I was the only one who got food poisoning. My other buddies were healthy.

xoxo - Clover

Latest Adventure

Samosir & Parapat, Indonesia Utara

Selamat Pagi, Siang, Sore, Malam! HORAS!!! (apa khabar dalam bahasa Batak) Did you guys know about the Ice Age? Did you guys know ...

Paling Famous